artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,5 miljoen volwasssen Nederlanders hebben artrose. Artrose is een aandoening van het hele gewricht, waarbij schade aan en verlies van gewrichtskraakbeen het meest kenmerkend is. Dit proces gaat vaak langzaam, maar kan ook heel snel verlopen (= progressief verlies van kraakbeen). Daarnaast treden er veranderingen op in de kwaliteit van het bot onder het kraakbeen (sclerose) en ontstaat er uitgroei aan de randen van het bot (osteofyten).

Door afbraak van het kraakbeen en prikkeling vanuit het bot kan er een gewrichtsontsteking ontstaan. Ook zien we vaak een verminderde spierkracht en een verzwakking van de gewrichtsbanden. Bij sommige mensen overheerst de kraakbeenschade, bij anderen de botveranderingen en weer bij anderen de ontsteking of verschillende combinaties hiervan.

De klachten van mensen met artrose zijn:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Het minder kunnen uitvoeren van de activiteiten in het dagelijks leven (vaak pas na langere tijd).

Onder ouderen is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Maar er zijn in Nederland naar schatting ook 25.000 jonge patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose.

Veel mensen denken dat artrose ‘gewoon’ slijtage is en dat er niets aan te doen is. Dat je er ‘gewoon’ mee te maken krijgt als je ouder wordt. Dit is een groot misverstand. De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Ook is het onduidelijk waarom sommige mensen er al zo jong mee te maken krijgen en anderen niet.

Omdat artrose een pijnlijke en soms invaliderende ziekte is, investeert het Reumafonds veel geld in onderzoek naar de oorzaken, het verloop en een betere behandeling van artrose (waaronder CHECK).

p-al_logo