Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening: één op de tien mensen in Nederland heeft artrose; in totaal 1,2 miljoen mensen. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de beginfase van artrose eruit ziet. We weten niet waarom bij de ene patiënt de klachten langzaam erger worden, terwijl bij de andere patiënt de klachten veel sneller verergeren. Daarom is het Reumafonds een grootschalig en langlopend onderzoek naar artrose gestart. 1002 deelnemers met (beginnende) pijnklachten in de heup en/of knie hebben meegedaan mee met ons onderzoek.

Doel

Het belangrijkste doel van CHECK is om de factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op het ontstaan en het beloop van artrose. Vragen die de onderzoekers willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld:

  • Met welke biologische, lichamelijke en/of persoonlijke factoren kunnen we een voorspelling doen, hoe de artroseklachten zich kunnen gaan ontwikkelen?
  • Waarom ontwikkelen de heup- en /of knieklachten zich bij de één sneller dan bij de ander?
  • Spelen biologische en genetische factoren hierbij een rol?
  • Welke gevolgen heeft het hebben van artroseklachten voor het inkomen en werk?

De verwachting is dat we door de resultaten van het onderzoek, artrose eerder kunnen ontdekken bij patiënten en dat we beter kunnen behandelen. Ook hopen we dat we in de toekomst artrose beter kunnen voorkomen.

CHECK staat voor: Cohort Heup En Cohort Knie.
Een cohort is een grote groep deelnemers met dezelfde kenmerken.

Wie betaalt het onderzoek?

reumafonds